Wednesday, October 8, 2014

Solat Dhuha.. ~cara mendirikannya~

Assalamualaikum.
Salam sejahtera. Terima kasih sudi menjenggah blog Cik Ken ni.

'Solat Sunat Dhuha Pembuka Rezeki'. 

Cik Ken nak kongsi berkaitan Solat Sunat Dhuha. Mungkin diantara kita ramai yang sudah arif tentang kelebihan dan masa waktu Dhuha. Tapi Cik Ken nak ringkaskan sedikit sebagai panduan bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan Solat Sunat Dhuha ni.

Biasakan kita dengar Dhuha ni pembuka rezeki, kebanyakan ahli motivasi selalu tekankan ibadah-ibadah sunat untuk berjaya antaranya ialah Solat Sunat Dhuha. Apa yang istimewanya?

Kelebihan waktu Dhuha.

Kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.”(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Bila waktu Dhuha?

Cik Ken ingat lagi ustazah Cik Ken masa sekolah rendah ada bagitahu yang Solat Sunat Dhuha ni bermula selepas matahari terbit ketika itu bayang-bayang adalah sepanjang galah sehingga matahari tegak diatas kepala atau sebelum matahari gelincir disebelah barat.


Mengikut kiraan ahli falak waktu Dhuha boleh dikira dengan kiraan dibawah ;
WAKTU DHUHA = WAKTU SYURUK + 1/3 (SYURUK - SUBUH)
Contohnya : waktu syuruk di Tapah ialah 6.59 + 1/3 (syuruk 6.59-subuh 5.45 )
= 6.59+1/3(6.59-5.45)
= 6.59+1/3(74)
=6.59+24
=7.23 pagi

Tidak semua tempat mempunyai jarak waktu yang sama. oleh sebab tu, perlunya perkiraan waktu Subuh & waktu Syuruk untuk menentikan waktu Dhuha.

Cara Menunaikan Solat Sunat Dhuha

Pelbagai riwayat yang menyatakan bilangan solat Dhuha. Sekurang-kurang solat Dhuha 2 rakaat dan maksimum solat sunat Dhuha ialah 8 rakaat dan ada juga pendapat mengatakan maksima Solat Sunat Dhuha ialah 12 rakaat. Bago Cik Ken walaupun hanya 2 rakaat yang penting ialah Istiqamah.

Cara-caranya:-
1- Dua rakaat satu salam.
2- Niat
أصلي سنة الضحى ركعتين لله تعالى
"Sahaja aku solat sunat Dhuha kerana Allah taala"
3- Rakaat pertama membaca surah Asy-Syams
4- Rakaat kedua membaca surah Ad-Dhuha
5-sujud terakhir boleh baca "Ya Wahhab" 41 kali.

DOA Solat Sunat Dhuha


Apa lagi, mulai hari ni kita Solat Sunat Dhuha. Mulakan dengan 2 rakaat dan istiqamah. Yakinlah Allah yang membmeri rezeki dan Solat Sunat Dhuha ini sebagai perantaraan antara kita dan Allah. Semoga segala usaha kita untuk mencari rezeki yang halal akan diberkati oleh Allah s.w.t.

Selamat Beramal.


With Love,
Noorashiken &Azhar
SID 10077312
019-2783660
=========================================================
INGIN DAPAT SHAKLEE?

Hubungi Cik Ken 019-2783660. Sms / Telegram/ Wassap
Pm inbox FB Shiken Azhar

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Tuesday, October 7, 2014

10 Kebaikan Shaklee ~Jom Sedut Aura +~

Assalamualaikum.
Salam sejahtera.
Terima kasih sudi membaca 'entry' Cik Ken. Pagi ni Cik Ken ada baca surat Dari Dr Jamie Mcmanus berkaitan kelebihan Shaklee. Cik Ken nak ambik yang positif-positif je. Bak kata mak Cik Ken 'Ambik yang baik-baik sahaja, yakin dengan sesuatu dan jangan mengalah'.
Jadi, Cik Ken nak kongsikan surat Dr Jamie ni dengan pembaca blog kesayangan Cik Ken, jom sedut aura positif banyak-banyak.

___________________________

letter dr jamie mcmanus

Dear Shaklee Family:

Shaklee products – and the quality and science behind them – are unmatched in the industry. But how familiar are you with the many elements of the Shaklee Difference?

Even if you think you know what makes this company and our products stabnd apart from the rest, refresh your knowledge with this list of Ten Key Steps that we take to ensure that Shaklee supplements are the best in the marketplace:

1. Shaklee conducts more than 100,000 tests annually to ensure the safety and efficacy of our products.

2. Each and every lot of Shaklee products is 100% tested to ensure and guarantee that each and every ingredient that is part of our label claims is present in the appropriate amounts.

3. All ingredients in Shaklee products are qualified under the incredibly stringent Shaklee protocol, unique in the industry, which tests for up to 350 chemical contaminants including pesticides, herbicides, heavy metals, solvent residues, etc.

4. Our Shaklee scientists create formulations so that the key active ingredients are included at clinically efficacious levels, often significantly higher than many companies in the market.

5. Each product is formulated with nutritional ingredients that have been extensively studied to confirm safety and efficacy. Our products don’t follow “fads” but incorporate scientific and/or epidemiologic evidence of need and benefit.

6. Shaklee employs advanced delivery systems to enhance bioavailability – and these systems are tested to confirm their nutrient delivery advantages.

7. All ingredients must be acceptable from the standpoint of the Shaklee philosophy, as well as detailed scrutiny as to their safety. We don’t simply accept the Certificate of Analysis that many other companies accept but, rather, retest for contaminants to confirm the Certificate of Analysis is accurate.

8. Shaklee has an unwavering commitment to avoid the use of artificial flavours, sweeteners, and added preservatives. We use only non-genetically modified soy protein.

9. Shaklee developed many of the standards and protocols for manufacturing that are now referred to as Good Manufacturing Practices (GMPs).

10. Ongoing proof of our product performance is demonstrated by:

More than 100 scientific publications, 90-plus in peer-reviewed journals

The Landmark Study, the only study of its kind, which showed that people who took Shaklee supplements over a period of 20 years had markedly better health than both single-multivitamin and non-supplement users

Shaklee products powering athletes to win 125 medals

Shaklee products fuelling world explorers, 7 of Time-Life’s Greatest Adventures of All Time, and NASA space shuttle astronauts with a special rehydration product (called Astro-Ade)

Add to this list our accomplishments and awards in the area of environmental leadership and responsibility, and you’ll see why I’m truly proud to be part of this company, where integrity, quality, and social responsibility are our standards, and where making people and the planet healthier is our mission.

Shaklee is all about helping people take control of their future health by virtue of their choices today. My 16 years as a practising family physician led me to believe even more strongly that prevention is where the future of medicine must go. Research confirms that nutrition, weight control, and wise supplementation can powerfully impact your vitality today and your health in the future, and I believe that we can redefine wellness in the coming years.

Thank you for all that you’re doing to share Shaklee products and the Shaklee Difference with so many. Together we’re making a BIG difference in the health of the world!

Be well!

jammie

Jamie McManus, MD, FAAFP
Chair of Medical Affairs, Health Sciences, and Education for Shaklee Corporation

__________________

WOW !!
Terujanya Cik Ken bila baca surat ni. Cik Ken nak berkongsi kebaikan Shaklee dengan ramai orang lagi.

Jom bersama-sama berkongsi kebaikan bersama kami. Sertai kami SEKARANG.

DAFTAR SEKARANG !!!
Hubungi Cik Ken :
019-2783660

WITH LOVE
NOORASHIKEN & AZHAR
SID 10077312

Sunday, September 28, 2014

~ PENAPIS AIR MURAH !! ~

Assalamualaikum w.b.t
Salam Sejahtera dan Senyum Sokmo.

Apa warna air paip rumah kita?

Putih jernih ! Alhamdulillah kita semua mendapat air yang bersih. Tapi bagaimana pula kalau esok kita bangun dan buka paip, air telah bertukar menjadi air teh 'o'.
Adakah kita sanggup nak minum air yang bercampur dengan karat dan benda asing yang ada dalam tu? 

Nak sangat beli penapis air murah dan bagus. Tapi timbul pulak masalah ruang rumah yang sempit dan kena sediakan duit tiap-tiap bulan dalam RM100++ ditambah pulak tu bil elektrik yang melambung tinggi.

Kenapa tidak memilih Get Clean Water dari Shaklee yang sememangnya :-
  • Jimat ruang 
  • Senang dibawa
  • Murah
  • Bersih
  • Sedap
Ok, jom kita kenal dengan Get Clean Water Shaklee (penapis air Shaklee).

Starter Kit Penapis Air Shaklee terdiri daripada Jug, Housing kit & 3 filter

KEUNIKAN PENAPIS AIR SHAKLEE
  • Merupakan sistem penapisan air multipaten yang baru. Berbeza daripada jag air yang lain, kerana didalam jag penapis air ini menggunakan sebatang blok karbon yang membersihkan air.
  • Bukan itu sahaja, penapis air Shaklee ini dapat mengurangkan bahan-bahan tercemar dalam air sehingga 99% seperti plumbum, klorin dan mercury.
  • Bagaimana pula dengan servis tukar filter? 
  • Jawapan: anda boleh menukar filter @ penapis karbon dengan sendiri . Mudah sahaja untuk memasang atau menukar karbon filter. 
  • 1 filter boleh menapis sehingga 80 gelen air = 303 liter air. hebatkan!!!
  • Penapis air shaklee ni setanding dengan penapis air jenama terkemuka yang lain sebab penapis air shaklee ni dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan Klorin. Jadi  dapat mengurangkan ancaman kesihatan akibat klorin.


PILIHAN BIJAK !!!

  • Hanya 0.20 sen = 1 liter air yang ditapis. 
  • Air yang SIHAT & ENAK
  • Jag bermeter menunjukkan jumlah air yang ditapis.
  • RINGAN dan MUDAH dibawa kemana-mana.
  • MenJIMATkan kos, Air yang ditapis tidak perlu dimasak.


HANYA TUKAR FILTER !!


Ye! hanya perlu menukarkan filter sahaja apabila sudah mencapai 80 gelen air yang dituras.

Starter Kit permulaan Get Clen Water Shaklee hanya berharga RM468 (Housing kit, jug, 4 filter)

Sekotak mempunyai 3 filter dan hanya berharga RM161 (80 gelen x 3filter = 240 gelen air).



Apa lagi!!! PILIH GET CLEAN WATER PITCHER 


Hubungi Cik Ken 019-2783660. Sms / Telegram/ Wassap
Pm inbox FB Shiken Azhar

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Wednesday, September 24, 2014

~ ENJOY dengan Shaklee ^-^ ~

Assalamualaikum w.b.t

ENJOY dengan Shaklee???

ENJOY!!

Bila master tanya pasal ENJOY, bagi Cik Ken enjoy lahir selepas kita suka dan cinta sesuatu. Macam Cik Ken cintakan keluarga Cik Ken, jadi apa yang Cik Ken buat untuk mereka pasti Cik Ken rasa ENJOY. Walaupun penat, tak cukup tidur dan macam-macam masalah melanda, tetap ENJOY *^O^*


Buat Shaklee x ENJOY la..

Siapa kata?

Cik Ken rasa inilah Biz yang Cik Ken ENJOY sangat.

First time dengan Shaklee, Cik Ken dapat rasa penangan set menyusu.

  • Makin Rasa chenta bila Cik Ken ambik Omega Guard masa mengandung Auni. Bayar hanya RM136 tapi Cik Ken makan sampai nak bersalin. Memang berbaloi.
  • ENJOY sebab Shaklee ni produk semulajadi. Jadi, Cik Ken tidaklah risau sangat dengan bahan kimia yang merbahaya.
  • Makin ENJOY dengan Shaklee bila Cik Ken cepat sembuh lepas bersalin. Segar bugar masa pantang walaupun siang malam menyusukan Auni.
  • Bertambah ENJOY bila tetiba dalam akaun ada sejumlah wang dari Shaklee. ENJOY lagi bila tahu apa yang akan dapat bila betul-betul buat Shaklee ni.
  • Bertambah++ ENJOY bila dok sekali dalam group yang memang best sangat.. dengan penukul, dengan gergaji, berus dawai.
  • ENJOY ada guide untuk amalan rohani. Kalau dulu nak buat solat sunat ni macam liat-liat gitewww.
  • ENJOY sebab ada geng LAT, Jutawan, Inspirasi, Suri Khadijah dan M2B yang sentiasa push2 diri untuk maju.
  • ENJOY bila dapat BANTU orang lain.
  • LAGI-lagi ENJOY bila orang lain SIHAT & GUMBIRA. Kekadang nak nangis bila dapat tahu feedback dari costumer.
  • ENJOY nak guide anak2 yang nak BERJAYA sama2. Tak kisah walaupun korbankan masa, buah fikiran dan wang untuk anak2 Shaklee asalkan diorang nak BERJAYA dan BERSUNGGUH2.



ENJOY la dengan Shaklee, sebab apa?

Sebab Cik Ken jatuh cinta dengan Produk Shaklee, kualiti produk,diri sendiri yang nak berjaya, 
MASTER2 yang x jemu menukul,memberus, mengapak, senang cerita jatuh cinta dengan semua yang berkait dengan Shaklee.

Jadi, bila dah cinta mesti ENJOY buat apa yang kita cintai kan.

Korang tak mahu ke rasa ENJOY yang Cik Ken rasa ni *^▁^*

Tetiba pulak nak nyanyi

Bukan mudah
Menyusun tangga ke angkasa
Bukan Mudah
Mengubah mimpi jadi realiti
Apapun jua bisa terbukti
Andai langkahmu tidak terhenti

Menuju puncak, Gemilang cahaya
Mengukir cita seindah rasa
Menuju puncak, impian di hati
Bersama janji azam sejati
Pasti berjaya di Jutawan Shaklee

Bukan mudah
Menggapai bintang yang berkelipan
Bukan mudah
Jalanan ini untuk diharungi
Apapun jua bisa terbukti
Andai langkahmu tidak terhenti

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/08/lirik-lagu-menuju-puncak-akademi.html#ixzz3EEyHgNUB


Maaf la kasi tukar sikit lirik bagi semangat terus membara. Boleh kan? 

Nak rasa ENJOY yang Cik Ken ni, sertailah kami SEKARANG !!
  • Hanya RM75 seumur hidup
  • Anda akan dapat :
  • starter Kit Shaklee
  • Bonus
  • Car Bonus
  • Convention ( luar dan dalam negara)
  • Umrah
  • Bimbingan berterusan dari Group yang dah melahirkan lebih 50 jutawan Shaklee di Malaysia.


Hubungi Cik Ken 019-2783660. Sms / Telegram/ Wassap
Pm inbox FB Shiken Azhar

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Monday, September 22, 2014

Promosi Berganda September 2014

Assalamualaikum w.b.t

Tahu tak bulan september 2014 ni Shaklee menawarkan promosi berganda iaitu 
Meal Shakes beli 3 percuma 1 dan 
Collagen powder beli 6 percuma 1.
Hebatkan !!.

Entry saya yang lepas ada menceritakan bagaimana anak saya Damia A'ishah yang mengalami masalah asthma , ekzema dan tidak berselera makan. Kini Damia Aishah sudah semakin sihat dan jarang sakit, Alhamdulillah.

Meal Shakes adalah salah 1 makanan tambahan yang diambil sejak umur 1 tahun. Jom kita tengok kebaikan Meal Shake ini :)

Apa itu MealShakes?

Meal Shakes ini merupakan makanan tambahan yang mengandungi protein dan kalsium. 

Didalamnya terdapat 28 vitamin dan mineral antaranya Vitamin A, Vitamin B12, B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folic, Vitamin C, Vitamin E, Biotin, Vitamin D, Niacin, iodin, besi, fosforus, magnesium, selenium, chromium, molybdenum, zinc dan juga terdapat 9 jenis ASid amino yang diperlukan oleh tubuh badan.


Kebaikan dan Kelebihan Meal Shakes.
  • merawat ekzema
  • melegakan sembelit
  • meningkatkan selera makan
  • melegakan asthma
  • meningkatkan sitem imun
  • mempercepatkan pembaikan luka
  • meningkatkan tumpuan
  • melegakaan kekerapan demam dan selsema
  • sesuai untuk anak yang berhenti susu
  • anak kekal aktif
  • sarapan yang mudah, dan berkhasiat
  • untuk tumbesaran
  • untuk perkembangan minda
  • meningkatkan berat badan


Siapa yang boleh mengambil MealShakes?
Meal shakes ini sesuai untuk kanak-kanak seawal umur setahun dan seisi keluarga.

  • kanak-kanak
  • pelajar
  • orang dewasa
  • orang tua


Meal shakes makanan segera?
Ramai yang bertanya kenapa Meal shakes ni instant atau segera? Sedangkan makanan segera ni kan tidak elok. Ok, Instant yang dimaksudkan dalam Meal Shake ini ialah protein yang mudah diserap dalam badan dan bukan bermaksud  'makanan segera'. 

Hanya sesudu sehari sahaja dan tambahkan kedalam minuman kegemarana anda dan anak anda. Sedia untuk diminum.

Harga Meal shakes?
1 canister Meal Shakes berharga RM113, tahan 2-3 bulan
TAPI....
Bulan ni Shaklee menawarkan Beli 3 Percuma 1
Untuk mendapatkan Tawaran istimewa ini hubungi Cik Ken (019-2783660) Segera!!
Tawaran Tamat 30 September ini.

"Kesian anak-anak kita 
Sayangi Mereka
Berikan terbaik buat mereka"

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Saturday, September 20, 2014

~PENYUSUAN : TEKNIK PENYUSUAN ~

Alhamdulillah dan tahniah kepada semua ibu-ibu dan bakal - bakal ibu.
Fasa kehamilan sudah berlalu kini fasa kehidupan baru yang bakal ditempuhi oleh ibu-ibu semua.
Seronok dengan kelahiran baby yang comel, tapi mesti tak terlepas dari kerisauan yang membelenggu fikiran ibu-ibu semua.

Antara masalah yang dihadapi oleh ibu-ibu yang baru pertama kali melahirkan baby pasti kekok nak menyusukan baby kan. Cik Ken dulu pun sama menghadapi masalah yang sama. Air mata jatuh 'sokmo' bila nak menyusukan baby Aishah. Cik Ken tak pernah putus asa, terus dan terus belajar dari google, youtube, mak mertua, kak long dan sesiapa yang dah ada pengalaman menyusukan baby. Cik Ken kongsikan

 TEKNIK PENYUSUAN YANG BETUL DAN EFEKTIF

KEDUDUKAN

  • Kedudukan badan, tempat duduk dan cara duduk adalah antara UTAMA yang perlu dititik beratkan. 
  • Pastikan duduk dengan SELESA.
  • BERSANDAR diatas katil atau kerusi. (Cik Ken suka letak bantal kat belakang dan letak bantal kat tengkuk, baru selesa).
  • Bersandar pun ada caranya, JANGAN TERLALU MEMBONGKOK & JANGAN TERLALU JAUH.
  • Gunakan BANTAL bawah lengan bagi bantu lengan menampung bayi ketika menyusu. contoh bantal yang Cik Ken Pakai

ihsan google. (tapi Cik Ken sama la yang macam ni)

MENDUKUNG BAYI
Cara mendukung bayi ialah :
  • kepala, tengkuk dan tubuh bayi mestilah selari.
  • Muka bayi menghadap payudara
  • kepala bayi diampun lengan ibu dan tangan ibu mengampu punggung bayi.

ihsan :google.com


MEMEGANG PAYUDARA
  • Pegang payudara dengan ibu jari kat atas jari lain dibawah ia akan membentuk 'C'. cara ini akan memudahkan ibu mengurut payudara.
  • Cara yang salah memegang payudara ialah bentuk 'V'. Ini kerana ia akan menyekat pengeluaran susu.


CARA PENYUSUAN
  1. Sentuh bibir bayi dengan payudara sehingga mulut bayi terbuka.
  2. Gerakkan bayi ke payudara BUKAN payudara ke bayi.
  3. (bayi letak bibir bawah ke payudara dan masukkan puting ke mulut bayi)
  4. Pastikan aerola masuk sepenuhnya ke dalam payudara (jika kawasan aerola tu besar, cukup separuh aerola masuk ke dalam mulut bayi)


Selain dari teknik-teknik asas ni, PERKARA PENTING ketika penyusuan ialah:-

Amalkan SUPLLY & DEMAND.
  • Kerapkan menyusu. 
  • Penyusuan biasanya memakan masa 30 minit - 1 jam setiap sesi.
  • Penyusuan dalam 1-2 jam sekali.
  • Kosongkan sebelah payudara , baru beralih ke payudara yang sebelah.


POSITIF
  • Bayi selalu menangis dan mengamuk apabila menyusu?
  • itu perkara yang biasa, Ibu-ibu hendaklah berfikiran positif.
  • 'Check' perut bayi (takut kembung), pampers dan bedungkan bayi.
  • Tarik nafas dan senyum. jangan menyusukan bayi ketika bayi sedang mengamuk. 
  • Pujuk bayi sebelum menyusu balik.

MAKANAN BERKHASIAT
  • Makan makanan yang berkhasiat walaupun dalam pantang. Pantang bukan bermaksud anda terus tidak boleh makan makanan yang berkhasiat. 
  • Makanan mengikut masa dan kerap. Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. 
  • Bukan sahaja boleh membanyakkan susu tetapi boleh mengembalikan badan ke bentuk asal.
  • Minum air 3 liter. Bagi yang berpantang minum air suam yang banyak.
  • Ambik Suplemen bagi memberi nutrien yang secukupnya kepada tubuh agar penghasilan susu dapat dipertingkatkan.


Dengan bajet RM100-RM450 anda mampu memiliki SET PENYUSUAN ini.

sumber : ibu-bayi.com

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Wednesday, September 17, 2014

~CAKNA KANDUNGAN : PRA-EKLAMPSIA ~

CAKNA KANDUNGAN ANDA : PRA-EKLAMPSIA


Kehamilan adalah satu kenangan terindah yang dialami oleh wanita. Berbagai perasaan yang dirasai sepanjang kehamilan. Disaat awal kehamilan, bakal ibu akan mengalami berbagai simptom pembawaan anak. Ada yang yang mengalami 'morning sickness' yang teruk, ada yang 'cool' je bermacam-macam ragam dan karenah yang dialami. Namun, ketika kehamilan ini bakal-bakal ibu perlulah peka tentang perubahan kesihatan dan tubuh mereka. Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan perhatian yang lebih. 

PRA-EKLAMPSIA 


Apa itu Pra-eklampsia?
  • Pra-eklampsia adalah satu keadaan yang dialami oleh bakal ibu yang mempunyai tekanan darah tinggi.
  • Ia berlaku dalam 1 daripada 10 kehamilan.
  • Ia disebabkan oleh kerosakan uri yang menyebabkan kekurangan darah.
  • Pra-Eklampsia boleh menjurus kepada eklampsia dan keadaan ini adalah serius. Ini boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi dalam kandungan.
  • Pembentukan abnornal seawal kandungan 20 minggu.
  • Ibu berumur 20 tahun ke bawah



Mereka yang berisiko tinggi :-
  • Sesiapa sahaja mempunyai risiko untuk mengalami praeklampsia ini. Bahkan wanita yang pertama kali hamil juga berisiko.
  • Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan.
  • Berumur 40 tahun dan keatas.
  • Mempunyai sejarah Tekanan Darah Tinggi atau mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai darah tinggi, kencing manis dan penyakit buah pinggang.
  • Mempunyai Pra-eklampsia pada kandungan sebelum.
  • Migrain
  • Kandungan kembar
  • SLE

Tanda-tanda awal Pra-eklampsia

Pra-eklampsia tidak mempunyai tanda-tanda atau simptom namun ia dapat dikenalpasti melalui :-
  • ujian air kencing , dimana berlaku peningkatan tekanan darah dan kandungan protein dalam air kencing.
  • sakit abdomen atas
  • muntah
  • mata berpinar dan sensitif kepada cahaya
  • rasa mahu pitam
  • sakit perut belah kanan atas
  • Sakit kepala

Kaedah rawatan

Terdapat 2 kaedah apabila berlakunya keadaan seperti ini :-
  • Apabila pra-eklampsia mencapai tahap yang serius, kaedah 'melahirkan' akan disarankan kepada ibu yang sudah mencapai kandungan 38 minggu.. Namun, ia menjadi masalah apabila kandungan berusia 30 minggu. Kaedah 'induce' atau 'ceaser' mungkin akan diambil. 

  • Sekiranya pra-eklampsia yang dialami sederhana dan rendah, kehamilan boleh diteruskan sehingga bayi menjadi matang dan pra-eklampsia didalam keadaan terkawal.
Sumber: majalah pa&ma jun 2014, portal alamhamil.com klik sini

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660
<3 Emel : nshazken@gmail.com


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Tuesday, September 16, 2014

GO Healthy & Beauty ❤

As Salam
Salam sejahtera

Kulit muka berjerawat?atasinya dalam 7 hari sahaja.
Suka kan. Siapa yang tidak suka apabila jerawat boleh hilang dalam masa 7 hari. Kita akan mencari solusi dengan memilih produk yang kesannya nampak dalam masa yang singkat tetapi kesan sampingan selepas beberapa bulan.

Ada 1 lagi tabiat yang Cik Ken tengok  ialah suka menukar produk kecantikan. Selepas menggunakan 1 produk bertukar pulak ke produk yang lain. Aduhai, baru je muka nak serasi dgn produk A terus tukar ke produk B. Dari muka halus mulus terus menjadi bak bulan.

Ada beberapa sebab Jerawat :-
1- Pemakanan ( makanan yang tidak seimbang, berminyak, seafood bagi yang alah, fast food)
2- Stress, tidak kora pelajar mahupun pekerja. biasakan kita hadapi bila stress mmg jerawat akan muncul didahi.
3- Pencemaran udara. Udara yang tidak bersih dan berhabukmenyebabkan kotoran melekat kat kulit wajah. Meningkat lagi jerawat tumbuh bak cendawan.
4- Perubahan hormon juga boleh menyebabkan jerawat tumbuh di muka. Banyak sebab perubahan hormon ni, Pam period, Perubahan hormon ni macam period, mengandung, bersalin menopaus dan keguguran.
5- Resdung.

Dah kenalpasti punca jerawat anda tumbuh? Jadinya kita akan mengatasi masalah jerawat ini dari dalaman dna luaran. Ada beberapa tips yang Cik ken nak kongsikan bersama dengan anda semua :). 

Tips memilih produk kecantikan (KSSE)

  1. Kenali jenis kulit anda.
  2. Pilih produk kecantikan yang bersesuaian dengan kulit dan masalah yang anda hadapi (baca label belakang produk dahulu tau).
  3. Pastikan bahan yang digunakan adalah dari sumber semulajadi seperti lidah buaya, anggur dan Vitamin E.
  4. Elakkan memilih produk yang memberi kesan dalam masa yang singkat.
Cik Ken cadangkan untuk mengatasi masalah kulit berjerawat dan berjeragat ni ialah merawat dalam dan luar. Kebiasaannya kita akan menggunakan produk kecantikan dari luaran sahaja seperti pencuci muka, 'toner', pelembab, krim siang dan krim malam. 

Kita jarang nak merawat masalah jerawat dari dalam. Kalau kita memilih produk luaran yang ada Vitamin E & Collagen, kan lebih baik kita makan je terus Vitamin E , C dan Kolagen tu terus. 

Shaklee ada ke produk untuk jerawat dan jeragat?
ADA. Shaklee menawarkan vitamin yang sangat sesuai dan baik untuk kecantikan kulit wajah.

Apa pulak fungsi Set Kecantikan Shaklee ni ye??

Vitamin E

  • Menjaga kesegaran kulit dan keremajaan kulit
  • Melindungi dari sinaran UV 
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan kulit
Vitamin C
  • membentuk dan meningkatkan kolagen dalam kulit
  • Antioksida yang kuat dalam melindungi kulit daripada pencemaran

Collagen Powder
  • Menghilangkan kedutan dan garis halus serta mengecilkan liang pori
  • menjadikan kulit lebih tegang, anjal dan lembut
  • melembabkan kulit
  • mengurangkan pigmentasi dan tona kulit tidak sekata



Selain dari 3 vitamin diatas, kita juga mengambil B-Complex atau ESP atau GLA Complex
Untuk mengetahui vitamin mana yang sesuai dengan kulit anda, boleh hubungi saya InsyaAllah Cik Ken akan membantu anda.

pertanyaa, konsultasi dan pesanan boleh hubungi Cik Ken Di :
Noorashiken Zainal
<3 sms/whatsap/Telegram :019-2783660


With Love,
Cik Ken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor



Monday, September 15, 2014

SAYA SEORANG IBU

Assalamualaikum.

Hola.

Hari ni Cik Ken nak kongsi SAYA SEORANG IBU / AYAH.

Mula-mula dengar ayat ni macam kena buat karangan Biografi (betul ke ni?) Bahasa Malaysia. Takkan masa UPSR dulu tak da buat karangan macam SAYA SEPASANG KASUT, SAYA  SEHELAI BAJU. Tiba pulak hari ni Mentor ajukan persoalan SAYA SEORANG IBU/ AYAH. 

Sebagai seorang ibu, mestilah Cik Ken tak terlepas dari 'apa yang Cik Ken inginkan?'.Mestilah Cik Ken nak anak-anak Cik Ken berjaya, menjadi anak yang soleh/solehah. 

Oleh itu, kita nak anak kita jadi tip top, tapi USAHA tak tip top. Cik Ken tak cakap orang lain, Cik Ken pun masih lagi dalam USAHA + BELAJAR menjadi ibu yang terbaik dan tip top. Jadi, nak anak menjadi tip top, ibu dan ayah mesti tip top jugak. 

'MEMBERI SEBELUM MENERIMA'

Wahh Cik Ken suka sangat ayat ni. Sebagai seorang ibu, Cik Ken nak 

berikan yang TERBAIK buat anak-anak Cik Ken.

Terbaik ni banyak segi, dari segi kesihatan, keperluan, pendidikan, makan, pakai, kehendak anak-anak, pasangan anak-anak dan macam-macam la. 

TAPI

sebagai seorang ibu atau ayah, Cik Ken nak bagitahulah kita selalu lupa nak DOA kan anak-anak kita. 

Cik Ken ingat lagi, macamana seorang ibu yang biasa2 boleh disiplinkan anak-anak solat ialah dengan DOA setiap lepas solat. Maksud Doa tu ialah "Ya Tuhanku jadikanlah dari zuriat keturunanku mereka yang mendirikan solat".


inilah permata hati Cik Ken. Yang kecil mok-mok tu Rania Auni dan yang comel tu Damia A'ishah

Bila cerita pasal anak-anak ni, Cik Ken mesti ingat apa yang Encik Azhar selalu pesan. PELUK ANAK SOKMO. Masa anak-anak ni masih kecil kita selalu peluk mereka. Bila anak-anak makin besar dan makin ramai, nak peluk anak dalam sehari pun boleh kira dengan jari. Cik Ken ingatkan diri Cik Ken jugak ni.

Nak cerita pasal anak ni sampai esok pun x habis. Kita sambungla cerita pasal anak ni pada entry-entry yang akan datang ok :-).

~~~ anak Cik Ken yang A'ishah tu minum Meal Shake, Vitamin C dan Omega Guard. 
~~~yang kecik pulak Cik Ken makan Omega Guard untuk perkembangan otak Auni (almaklumla Auni ni menyusu badan).

## Promo Meal Shake Beli 3 PERCUMA 1.

##Promo Collagen Powder Beli 6 PERCUMA 1. 

Hubungi terus Cik Ken kalau nak Suplemen Shaklee ok. Cik Ken <019-2783660 >

With love,
Cik Ken @ Shiken
019-2783660
Shaklee Independent Distributor

Friday, September 12, 2014

~Orang kurus tapi Kolestrol Tinggi, kenapa ye? ~

Assalamualaikum.

Selamat Sejahtera.

Orang kurus tak semestinya mempunyai paras kolestrol yang stabil, bahkan orang gemuk tak semestinya mempunyai paras kolestrol yang tinggi. Saya pernah jumpa orang kurus tetapi mempunyai masalah kolestrol yang tinggi. Pelik sangat masa tu, selalu bayangkan orang yang gemuk sahaja yang mampu mempunyai kolestrol yang tinggi. 

Jadi, apa itu Kolestrol?

kolestrol adalah bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah kesemua sel-sel badan. Merupakan komponen tubuh yang penting untuk membentuk sel membran , hormon, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Darimana kolestrol ni? 


Kolestrol ini dihasilkan oleh 2 benda :-
1. Hati 
2. Makanan harian
kolestrol yang dapat daripada makanan akan meningkatkan paras Kolestrol dalam darah.

LDL & HDL ?

Jenis kolestrol seperti yang kita belajar dulu masa SPM ialah LDL & HDL (masa sekolah menengah selalu ingat susu HL, kih kih kih). 

LDL = Low -density lipoprotein .
Masa sekolah dulu saya panggil kolestrol 'JAHAT' . Sebab apa jahat? sebab bila paras LDL ni tinggi dalam darah ia boleh membentuk sejenis bahan yang melekit dalam saluran darah. Bahan ini akan menyebabkan saluran darah tersumbat dan menyekat aliran darah.

Penyebab Utama Tinggi Kolestrol

MAKANAN !!

KENAPA?? BAGAIMANA?

Makanan Malaysia yang tinggi lemak dan kalori adalah punca adanya kolestrol. Pengambilan kolestrol sehari ialah 300mg SEHARI. Mereka yang menghidapi masalah jantung pula pengambilan kolestrol hanya 200mg sehari.

amacam,? tinggikan kolestrol yang kita ambik dalam sehari. Cik Ken pun sama jugak. 
Pagi2 lagin dah ambik nasi lemak, tengahari pulak pekena laukkari ayam, malam pulak tomyam. 
takutnyer. 

Lagi satu kalau merokok, itupun penyumbang kepada tinggi kolestrol.


KOLESTROL & PENYAKIT
Risiko mendapat penyakit akibat tinggi kolestrol ialah :-
  • Serangan jantung 15.6% lebih tinggi.
  • Angin ahmar 11%
  • Tekanan darah tinggi.
  • Penyakit hati (bukan PhD tau)
  • Ketidak seimbangan hormon (kalau hormon tak seimbang boleh jejaskan kesuburan ok).




Kolestrol tinggi , apa kata cuba petua ni :- 
  • Pemakanan Seimbang.
  • Senaman yang kerap.
  • Turunkan berat badan.
  • Tambah Fitosterol dalam diet seharian.


Cik Ken pun sedang dalam menurunkan berat badan. Kalau orang kurus pun boleh ada kolestrol tinggi, macamana la pulak dengan orang yang macam Cik Ken yang Comel ni kih kih kih.

Ada ke suplemen Shaklee yang boleh menurunkan paras kolestrol ke paras yang normal?


ADA!!!!


Siapa nak Phytocol ST ni boleh la contact je Cik Ken (019-2783660)


With Love,
Cik Ken
Shaklee Distributor
019-2783660

Sunday, September 7, 2014

~KESIAN ANAK KITA~ part 1

Assalamualaikum.
Salam Sejahtera.

"KESIAN ANAK KITA"

Sebagai seorang ibu, Cik Ken memang akan menghadapi banyak situasi berkaitan dengan anak. Lagi2 anak sulung Cik Ken ni. Sejak lahir ada je ujian Allah bagi pada Cik Ken melalui anak sulung Cik Ken, Aishah.

Semasa Aishah & Cik Ken dalam pantang, kami berdua kena 'Chickenpox'. Lepas tu pulak, Aishah ni kena ekzema. Kulit dia memang sensitif cuaca panas. Panas sikit dah ruam. Kulit manja la katakan. Dah setahun, kena pulak 'bronkitis' (betul ke ejaannya). Masa kena penyakit bronkitis nak ke asthma ni, Aishah memang jenis memilih makanan.

Selepas Sembuh dari Bronkitis tu, MASALAH UTAMA Cik Ken ialah Aishah TAK MAHU MAKAN. Badan yang masa kecik tembam, kini dah kurus. Bayangkan Umur 2 tahun berat hanya 10kg. Risau sungguh Cik Ken.

Walaupun Masa umur 2 tahun Aishah dah minum Meal Shake. Cik Ken sabar, terus je bagi Aishah Meal Shake. Ramai juga tanya Aishah minum Meal Shake tapi masih sama je tak berselera?  Cik Ken tetap bersabar dan teruskan. Mungkin belum tiba masanya lagi. Cik Ken kena sabar, takkan setakat sebulan dua bulan tak nampak kesan dah 'give up'.

Alhamdulillah, selepas setahun Aishah minum Meal Shake selera makin bertambah. Semasa umur 3 tahun beratnya dah naik 3kg menjadikan beratnya 13kg pada bulan Julai 2014. Awal September 2014, Cik Ken timbang berat Aishah dah 14kg lebih.

Mungkin Aishah bila dirumah tak berapa nak makan nasi. Tapi, di tadika Aishah akan makan dengan banyak (Cik Ken ni ibu & cikgu Aishah). Kalau dirumah Cik Ken kena 'Standby' roti & biskut untuk makanan Aishah.

Cik Ken sukaaaa sangggaaattt sebab bulan ni juga Shaklee bagi promo yang sangat ohsem.
MEAL SHAKE buy 3 free 1. Cik Ken memang akan rebut peluang yang Shaklee bagi julung kali ni. Ibu2 , mama2 yang macam Cik Ken ada masalah macam Cik Ken ni tak nak ke rebut peluang ni? rugiiii tau��.

Ibu-ibu yang nak kongsi masalah kesihatan anak dengan Cik Ken, Wassap je Cik Ken

CIK KEN 019-2783660

Nak dapatkan Promo ni dari Cik Ken lagi la boleh. Cik Ken akan bantu dan beri konsultasi yang tip top la ke ibu2 & mama semua.

Mana tau beli dengan Cik Ken, ibu2 yang bertuah akan mendapat HADIAH MISTERI dari Cik Ken.

Ok, la. Kita sambung ~KESIAN ANAK KITA~ part 2 nanti ye.

Salam Sayang
Cik Ken
019-2783660
FB: Shiken Azhar

Friday, September 5, 2014

~ MEAL SHAKE bantu Aishah ~

Meal Shake ooo Meal Shake.

Kalau sebut suplemen kanak-kanak Shaklee mesti ada Meal Shake.

Cik Ken suka sangat ESP. Anak Cik Ken Aishah suka sangay susu + Meal Shake. Aishah mula start Meal Shake bulan 4 , 2013. Masa tu Cik Ken x jadi ahli Shaklee lagi.

Aishah ni ada sakit, doktor kata asthma sebab tiap2 bulan mesti pergi Klinik sedut Nebulizer. Nak sembuh makan masa seminggu - 2 minggu. Kami pun ikhtiar suplemen Tran☆☆☆☆tor yang doktor suggest. memandangkan suplemen tu mahal sangat sebulan kami kena laburkan RM320 untuk 2 botol.

Nak dijadikan Aishah minum Meal Shake masa Cik Ken beli Omega Guard, masa tu Cik Ken mengandung 5 bulan. Kakak SID suggest Meal Shake untuk anak  Cik Ken.  Cik Ken beli la sebab bukan mahal sangat pun.

Lepas seminggu Aishah minum Meal Shake, Aishah kena demam. Masa tu otak Cik Ken tak fikir yang negatif  hanya yang positif. Cik Ken fikir inilah kesan Vitamin dah menyerap dalam badan Aishah.

Selepas beberapa bulan, Aishah dah x kena asthma dan tak perlu lagi ke Klinik untuk sedut Neb. Syukur sangat ��. Lepas setahun Aishah yang payah nak makan akhirnya berselera untuk makan ��.

Cik Ken nak sarankan kepada mama2 ibu2 KENA dapatkan Meal Shake untuk anak2 & sekeluarga.

❤❤ Alang-alang promo SUPER DUPER DEABAK ni

BELI 3 DAPAT 4 Meal Shake.
Dapatkan SEGERA !!
SEMENTARA STOK MASIH ADA !!


Cik Ken
Agen Shaklee Shiken
019-2783660

Wednesday, September 3, 2014

Set Kehamilan Shaklee ❤ hanya untuk yang tersayang❤

Alhamdulillah
Syukur kepada Allah akhirnya seorang junior sekolah saya disahkan mengandung.

Syukur tak terkira. Bulan 4 mula consume GLA COMPLEx cara 1. Suaminya pulak consume Zinc Complex. Cik Ken bukanlah nak kata GLA tu buat mengandung. Semuanya dengan izin Allah. Kita hanya cuba berusaha , berdoa dan bertawakal.

OK ,hari ni nak kongsikan Set Kehamilan Shaklee. 

Set kehamilan Shaklee ni terdiri daripada

Vitalea ( multivitamin)
Vit C
B complex (vit b & acid folic)
ESP
Ostematrix

4 jenis ni sepanjanh kehamilan.

Omega guard pula mula ambil ketika kandungan 2nd trimester dan stop pada kandungan minggu ke 32.

Saya ambil Omega guard ketika kandungan  masuk 5 bulan sehingga bersalin. Alhamdulillah tiada apa2 komplikasi.
Walaupun begit saya menggalakkan berhenti ketika kandungan masuk 32 minggu.

sebab? saya akan cerita pada entry yang akan datang.

1 Persoalan ???
kenapa nak ambik Shaklee pulak ketika memgandung?

Jawapan = Senang sahaja, klinik akan beri acid folic , iron, vitamin & kalsium.

Sedangkan dalam Vitamin Shaklee yg banyak tu lebih dari 4 nutrisi yang diberikan klinik.
Kalau klinik bg folic acid, Shaklee ada semua jenis vitamin B termasuk jugak Folic Acid.

Obim•• pun dah mencukupi untuk ibu hamil. Tapi Shaklee menyediakan VITALEA yang sama seperti Obim••
Jawapan = Lain !! Vitalea ialah vitamin yang SEMULAJADI. bukan Sintetik. Siapa pernah makan VITALEA & Obim•• boleh cuba rendamkan 2 jenis tadi dalam air. Lihat apa perbezaannya.

Oppsss kena berhenti la dulu.
Nak kena siapkan makan malam.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi Cik Ken.

Nak tahu tawaran menarik pun hubungan Cik Ken.

Nak dapat konsultasi hubungi Cik Ken.

��
Cik Ken a.k.a
Agen Shaklee Shiken
019-2783660
nshazken@gmail.com
FB; Shiken Azhar
SID 1077312

Tuesday, August 5, 2014

Promo Ogos 2014 ~ GLA Complex ~

Assalamualaikum.
Dengan nama Allah yang maha pemurah yang maha penyayang.

Bulan Ogos bulan wanita?

bulan wanita? kenapa?

Bulan Ogos 2014

GLA COMPLEX

BELI 6 PERCUMA 1 (BUY 6 FREE1)


Apa itu GLA?
==========
GLA adalah gabungan Minyak Borage , Minyak Bunga matahari dan Vitamin E.
Minyak Baroge mengandungi Asid Gamman Linolenik (GLA) , Asid Linolenik (LA), minyak bunga matahari dan Vitamin E.

Fungsi GLA
========
* Membantu mengawal dan mengaturkan  kitaran haid.
* Membantu meningkatkan kesuburan.
* Membantu menangani masalah menopaus
* menguatkan kuku dan rambut
* membantu masalah ekzema
* Melegakan senggugut @ PMS
* Vitamin E membantu menguatkan dinding arteri
* mengurangkan Blood Cot (penyebab serangan jantung)
* mengawal kolestrol
* menjadikan kulit berseri-seri
* mengawal kencing manis & darah tinggi

Siapa yang memerlukan GLA?
=====================
  1. Wanita yang sudah berkahwin atau tidak berkahwin.
  2. mengalami masalah kitaran haid tidak teratur
  3. Wanita yang mengalami masalah PMS @ senggugut 
  4. Wanita yang menopaus
  5. Pengidap arthritis rheumatoid dan ekzema
  6. pengidap kencing Manis dan Darah Tinggi
  7. Kulit berjerawat
  8. Gla buat semua wanita 
Cara pengambilan GLA?
================

Terdapat 2 cara pengambilan GLA oleh mereka :
  1. haid teratur
  2. haid tidak teratur
* Dapatkan cara pengambilan GLA daripada kami secara PERCUMA. 

Dimana nak dapatkan GLA?
=====================
  1. beli melalui online Esell klik sini
  2. sms <GLA> ke 019-2783660
  3. pm inbox FB Shiken Azhar







With Love,
Shiken Azhar (1077312)
019-2783660



Saturday, June 14, 2014

KEMBALI BER'BLOG'

Assalamualaikum.
Lama sungguh tak ber'blog' ni. Sejak cuti sekolah ni, rutin menjadi luar biasa. Anak2 makin manja. Bangun awal dan tidur lewat. Tak sempat nak update.

Cuti sekolah dua minggu ni banyak dimanfaatkan dengan berlibur bersama keluarga. Balik KL (orang cuti balik kampung kita balik KL), dan gathering Family 3h2m.

< Walaupun bercuti bersama family, tetapi bisnes ttap berjalan. Rezeki semua ditangan Allah. Kita usahakan, macam suami saya cakap buat yang mana mampu. Dengan Shaklee saya rasa mudah sangat. >

Seminggu lagi, sudah masuk kerja. Menjaga anak2 yang ibu bapa bekerja. Yela yang cuti anak2 bukan mak bapak budak2 ni. Tak mau dah citer panjang2, kita layan gambar2 anak2 saya (jangan meluat sudah ye)

mak saya (cik Ani), Imah (adik ipar) & Shah ( baby tu Auni)
Gambar ni diambil sebelum mka nak balik.

nampak tu orang TNB yang sedang membaiki TV
(Gambar di Homesta Cameron Highland)

Lepak2 lepas Solat Subuh berjemaah dan Dengar Tazkiran Suhuh oleh aikku Shah.

ni gambar diambil pada 1 JUN 2014. Tengah tunggu Aishah main, ibu dan Auni berSelfie.

Auni kat kenduri kakak Anje 31 Mei 2014
(tengah kemam Strawberry )

Ni Aishah tengah makan Strawberry.

ni gambar sebelum gi kenduri Anje. dah xda keje berSelfie la.

nampak!!! ini baby pun mau Collagen Powder.

ni gambar masa mula2 cuti sekolah 
(kena kerja lagi tu).

Esok dah mula sekolah. Back to normal la kehidupan. Bangun, tahajud, subuh, sekolah, balik rumah, masak, layan anak & tidur. (ini rutin manusia BIASA).

Tapi...

Saya nak jadi manusia LUAR BIASA, so rutin akan lain dari orang BIASA. 
nenek-nenek kita dulu ada kata "berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ketepian, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian". 

With love,
Shiken Azhar